Optometrista látásvizsgálat

Az optometrista feladata a legjobb szemüveg és kontaktlencse korrekció megállapítása, illetve alapvető szembetegségek felismerése és ha szükséges a beteg átirányítása szemészeti szakrendelésre. Jelenleg Magyarországon ilyen képzés csak a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán folyik.

A látásvizsgálat -és valójában minden egészségügyi vizsgálat- az anamnézis felvételével kezdődik. Kikérdezzük a pácienst korábbi és jelenlegi általános betegségeiről, panaszairól. Fontos megemlítenünk a vérnyomás és vércukor problémákat ilyen esetben, mert ezek a betegségek elváltozásokat okozhatnak a szemfenéken. Érdeklődünk milyen szemüvegre lenne szüksége, mihez szeretné használni, milyen korábbi tapasztalatai vannak a szemüvegviseléssel kapcsolatban.

A látásvizsgálat két részből áll: az objektív mérésből és szubjektív mérésből.

Az objektív mérés során optikánkban egy refraktokeratométerrel megmérjük a páciens dioptriáját. Ez egy hozzávetőleges adat, hiszem szemünk alkalmazkodásra képes, így teljes objektív adatot csak pupillatágítás alkalmával lehetne elérni. Objektíven méri azonban a szaruhártya görbületét, amelyre kontaktlencse illesztés alkalmával van szükség.

A refraktokeratométer által mért eredményt a szubjektív vizsgálat alkalmával pontosítjuk. Először megnézzük a páciens korrekció nélküli, ún. nyers visusát. A legjobb korrekció elérése érdekében célzott kérdésekkel segítjük a pácienst, miközben cserélgetjük a különböző lencséket.  Üzletünkben projektorral dolgozunk, lehetőségünk van akár harminc különböző tábla, kép vetítésére. A látást a jobb és bal oldali szemen külön-külön vizsgáljuk, fontos azonban a kétszemes együttlátást is ugyanilyen alapossággal megnéznünk. Ellenőriznünk kell a binokuláris egyensúlyt, ami azt jelenti, hogy célunk, hogy a korrekció viselése kényelmes kell legyen. A legjobb távoli dioptria magállapítása után a közeli korrekció felírása következik, mely körülbelül negyven éves kortól eltér a távoli dioptriától. Fontos tisztázni, milyen távolságra szeretné használni a közeli szemüveget. Végül a vizsgálat végén lehetőségünk van arra, hogy konzultáljunk a különböző lencsetípusokról, javallatok és ellenjavallatok tekintetében.