Kontaktlencse illesztés

Optometriai feladatok közé tartozik a kontaktlencse illesztés, és a páciens betanítása a kontaktlencse viselésére.

Első feladatunk a legjobb szemüvegkorrekció felírása, majd ezen eredmény alapján felírjuk a rendelendő kontaktlencse dioptriáját. Esetenként eltérhet ez a két adat, ebben segítségünkre van egy ún. Vertex-táblázat, mely a szemüvegdioptriához tartozó kontaktlencse dioptriákat tartalmazza.

Másik fontos paraméter, amelyre szükségünk van, az a szaruhártya görbülete. Az új típusú, szilikon-hidrogél lencséknél már nem jelentős, hiszen ezek a lencsék szilikon tartalmuknál fogva nagyom rugalmasak, és szinte bármilyen görbületű szaruhártyára illeszthetők. Régebbi, hidrogél lencséknél azonban a szaruhártya görbületének megfelelő lencsét kell választanunk. Ezen adatok alapján, illetve a viselő igényeink feltárása után kiválasztjuk a legoptimálisabb havi vagy napi kihordású kontaktlencsét.

A próbalencse kiválasztása után segítünk a páciensnek felhelyezni a kontaktlencsét a szemére. Különböző technikákat mutatunk annak érdekében, hogy a legkényelmesebb módszert választhassa. A sikeres felhelyezést követően a réslámpán keresztül ellenőrizzük a lencse mozgását, elhelyezkedését. A kontaktlencsét még a betanítás alatt egyszer ki kell venni, hogy ennek a technikáját is elsajátítsa a páciens. Megbeszéljük azokat a teendőket, amelyekre egy kontaktlencse viselőnek mindenképp figyelnie kell (tárolás, tisztán tartás, viselési és lejárati idők betartása, víz elkerülése, stb.).

Későbbi szövődmények elkerülése érdekében a későbbiekben kontrollvizsgálatok szükségesek.